Com ja sabeu a la nostra ciutat i especialment a Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, a on transcorria el Camí Ral de Barcelona a Manresa, el bandolerisme hi va ser present durant diversos segles, i nosaltres volem representar aquest fet, però l’esperit principal de la colla és el de passar-ho bé com a col·lectiu i poder gaudir tant de la festa com de la germanor de tots els membres.

En la nostra associació hi pot participar qualsevol persona amb independència de la seva procedència, ideologia, religiosa etc., que respectarem, però que no es posarà mai de manifest dins la colla i les seves activitats. L’eix comú de tots i totes ha de ser sols la cultura popular i les activitats pròpies de la colla (externes i internes), potenciant la convivència.

Tot i que volem recordar i recrear ,dintre les nostres possibilitats, el bandolerisme a les nostres contrades i especialment a la nostra ciutat amb els dos fets de bandolerisme més importants que varen succeir als anys 1558 i 1609,  cap membre de la colla representa un bandoler, entre d’altres perquè la majoria de bandolers més coneguts, no van coincidir ni en el lloc ni en el temps.

Poques recreacions històriques tenen elements perfectes de l’època, i menys en les armes (les imitacions actuals poc tenen que veure).

El nostre vestuari és totalment variat, no pretenem ser un esbart o una comparsa i anar tots iguals, sols tenim en comú la faixa en els homes i un mocador o un altre element de color morat, que era el color de tenyir la roba en vi, cosa freqüent en les diferents èpoques a casa nostra.  Tenint en compte  que el bandolerisme en totes les seves formes, és present a les nostres contrades durant molts segles, la procedència de molts bandolers també era   d’indrets diversos  (de la Península Ibèrica, de França, de Turquia etc.). Hem decidit que cada membre pot anar vestit com vulgui, mentre sigui de bandoler. Cal recordar que no hi ha cap model de vestimenta dels bandolers, eren malfactors que anaven vestit com podien amb la roba que robaven, altre cosa són les llegendes populars i un cert sentimentalisme i  admiració, cosa que no s’ajusta massa a la realitat, ja que cal recordar un cop més que eren gent violenta, que robaven, segrestaven, assassinaven etc., i en general no distingien entre pobres i rics, tot i que evidentment els rics tenien moltes més possibilitats de ser víctimes ja que tenien més recursos.

Som una gran família d’amics i amigues, oberts a qualsevol incorporació que compleixi les nostres normes, amb la finalitat de passar-ho bé i aportar el nostre petit gra de sorra a la cultura popular catalana, que sempre ha estat inclusiva i un important eix vertebrador de la nostra societat plural, rica i diversa.

Recordem el text íntegre del programa de la nostra presentació, per evitar males interpretacions en cas de valorar algun paràgraf separat del conjunt.

La cultura popular i tradicional a la nostra ciutat (Terrassa), hi és present en moltes i diverses expressions (Castellers, Esbarts, colles sardanistes, grups de foc, imatgeria popular, geganters, nans, ball de Serrallonga…. i també trabucaires, moltes d’aquestes expressions han recuperat tradicions antigues o han recreat fets històrics de la nostra ciutat.

Tot i que ja existeixen trabucaires i el Ball de Serrallonga, nosaltres hem creat una colla de Trabucaires que representés el Bandolerisme, que va ser molt important a Terrassa i els seus voltants a causa de, que hi havia l’única via de comunicació que comunicava Barcelona amb la Catalunya interior (Manresa) i que transcorria per la Serra de l’Obac (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac), lloc on el bandolerisme va durar molts segles i amb molta freqüència. (veure el bloc de l’arxiver  i escriptor terrassenc Joaquim Verdaguer i Caballlé joaquimverdaguer.blogspot.com)

Per aquest motiu un grup de persones de la nostra ciutat, la majoria lligades a la Cultura Popular, em volgut recrear i recordar aquest fet a través de la creació d’una Colla Trabucaire, amb el nom de Bandolers de Terrassa.

La nostra intenció és a més de donar a conèixer les tradicions de cultura popular, en aquest cas els Trabucaires, la història del Bandolerisme que fou molt important a la nostra ciutat i els seus entorns.

Aquesta colla neix amb la voluntat de ser inclusiva i fer participar a persones d’arrel diversa, per apropar-los a la cultura Popular i Tradicional de Catalunya, alhora que volem actuar i participar amb totes les entitats de la nostra ciutat, així com a realitzar intercanvis amb altres entitats d’altres indrets. Especialment en actes d’entitats que no participen gaire de la cultura d’arrel catalana i que participant a les seves festes i activitats els apropem a la mateixa.